Przepis na wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami
Mazurek wielkanocny jest symbolem kończącego się wielkiego postu. Dawniej moment ten obchodzono bardzo uroczyście – był nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Sam przepis przywędrował do nas z Turcji i zyskał dużą popularność na Mazowszu. To stąd prawdopodobnie wywodzi się polska nazywa ciasta. „Mazurem” był po prostu mieszkaniec Mazowsza.
Mazurek – staropolskie ciasto na kruchym spodzie
Tradycja wypieku mazurka sięga w Polsce XVII wieku. Kruche ciasto pokrywano wtedy było grubą warstwą bakalii, konfitury lub twarogu. Masa mazurkowa wyrabiana była w tzw. donicach, czyli starodawnych miskach kamionkowych. Swego czasu znane było powiedzenie „sadź dziewce do donicy, niech wierci”. Dziś nikt nie musi poświęcać wiele czasu na wyrobienie tego ciasta, ponieważ odciążają nas roboty kuchenne. Ciasto na mazurka powinno być niskie – zwykle jego wysokość nie przekracza 4 cm. Jest za to bogato zdobione i dziś często ma lukrowane napisy związane z Wielkanocą.
Jak przygotować wielkanocny mazurek? To nic trudnego
Istnieje wiele przepisów na wielkanocny mazurek – różnią się typem ciasta, rodzajem dodatków i dekoracją. Wielu z nas preferuje prosty przepis, który bez problemu wykona u siebie w domu. Poniższą recepturę przygotowali cukiernicy z Restauracji Dwór Korona Karkonoszy. Warto zaopatrzyć się w składniki i przygotować ciasto samemu!
Przepis: Mazurek czekoladowy
Wielkanocne ciasto z małą ilością cukru.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 70 g cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g powideł śliwkowych
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- Dodatkowo orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania
- Zrób masę na ciastoSkładniki ciasta: mąkę, masło, cukier, sól, jajko i orzechy wymieszaj, uformuj kulkę i włóż do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- Rozwałkuj i wstaw do lodówkiCiasto rozwałkuj na prostokąt 20x30 cm i przełóż do formy. Przy brzegach należy utworzyć wyższy rant, ciasto nakłuj widelcem i ponownie włóż do lodówki na 20 minut.
- Upiecz ciasto i nałóż powidłaWłóż formę z ciastem do pieca i piecz przez około 35 – 40 minut. Na wystudzonym cieście rozprowadź powidła śliwkowe.
- Przygotuj pozostałe dodatkiŚmietankę umieść w garnku i podgrzej. Drobno posiekaną czekoladę dodaj do śmietanki i gdy zacznie się rozpuszczać, wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylej na powidła śliwkowe. Udekoruj orzechami.